Kezdőlap
Fordító
Látogatók
Kattintások száma: 8678
A cukorbetegségről
Amit a cukorbetegségről mindenkinek tudni kell
 
 
Ez az összefoglaló azt a minimális tudást jelenti, melyet minden embernek, nem csak a cukorbetegeknek, ismernie kell a cukorbetegségről.
 
Mi a cukorbetegség?
 
A cukorbetegség, diabetes mellitus, egy olyan összetett anyagcserezavar, mely kezeletlen formában emelkedett vércukorszinttel jár.
Vércukor (glükóz) minden egészséges ember vérében jelen van, viszonylag szűk határok között mozog, éhgyomri állapotban 3,5-6,0 mmol/l, (vércukor mennyisége egy liternyi vérre számolva) étkezés után is kevesebb, mint 7,8 mmol/l. Számos vérben lévő szabályozó anyag (hormon) emelheti a vércukrot, a legfontosabb vércukrot csökkentő hormon az inzulin. Inzulin szükséges a glükóz sejtekbe jutásához.
 
Melyek a cukorbetegség leggyakoribb fajtái?
 
         1-es típusú diabetes mellitus, mely inzulinhiányos állapotot jelent, ezért kezeléséhez inzulin szükséges, általában fiatalokban alakul ki.
         2-es típusú diabetes mellitus, mely általában elhízás miatt alakul ki, elsősorban a szervezetben még meglévő inzulin csökkent hatása jellemzi (inzulin rezisztencia), az inzulin mennyisége megnőhet, de az sokszor így is hatástalan (relatív inzulinhiány), azonban a későbbiekben itt is valódi inzulinhiány alakulhat ki.
 
Melyek a cukorbetegség tünetei?
 
A klasszikus tüneteket (fogyás, nagy mennyiségű vizelet, bő folyadékfogyasztás) ma már ritkán látjuk. Felhívhatja a figyelmet a bőr, a nem szervek bakteriális vagy gombás fertőzése is. Leggyakrabban azonban laborvizsgálat során derül ki a diabetes. Elhízottaknál, cukorbetegek rokonainál, időseknél, magas vérnyomásos és egyes autoimmun betegségben szenvedőknél is fokozott a cukorbetegség előfordulása, ezért őket szűrni kell.
 
Miért fontos betegség a cukorbetegség?
 
A vércukor jelentős megingásai gyorsan kialakuló életveszélyes állapothoz vezethetnek, de a kismértékben emelkedett vércukor is számos egészségügyi problémához, lassan kialakuló szövődményhez vezethet. Megfelelő kezeléssel mind az életveszélyes állapotok, mind a hosszú távú szövődmények kockázata jelentősen csökkenthető. A cukorbetegség népbetegségnek számít. Magyarországon óvatos becslések szerint is félmillió cukorbeteg él. A cukorbetegek száma ráadásul világszerte emelkedik, ezért egyesek már „diabetes-járvány”-ról beszélnek. A betegek nagy száma, a nehezen kezelhető, gyakran súlyos szövődmények jelentősen növelik az egészségügyi kiadásokat.
 
Melyek a szövődmények?
 
A gyorsan kialakuló életveszélyes szövődmények alacsony vércukorszinttel (hypoglikémia), illetve jelentősen emelkedett vércukorszinttel (hyperglikémia) járó rosszulléteket jelentenek. A cukorbetegség hosszú távú szövődményei a hajszálerek, illetve a nagyobb erek károsodására vezethetők vissza. A hajszálerek ártalmával függ össze a szemfenék, a vese és az idegek károsodása. Előfordulhat továbbá, hogy a láb kisebb sérülései nem okoznak fájdalmat, így elkerülhetik a betegek figyelmét. A károsodott keringés, a verejtékmirigyek működészavara tovább ronthatja a sebek gyógyulását, ezért ez akár amputációhoz vezethet. A nagyobb erek károsítása elsősorban a szív koszorúereit, a lábakhoz vezető, illetve a fejet ellátó, nyaki ereket érintheti.
 
Mi a cukorbeteg-gondozás feladata?
 
 Mivel hasonló keringési problémákat okozhat a magas vérnyomás, az emelkedett vérzsír, koleszterin és vércukor, a gondozás során figyelemmel kell követni és szükség esetén ezeket is kezelni kell. Rendszeresen ellenőrizni kell a szövődmények kialakulását, azokat lehetőség szerint meg kell előzni, illetve korai stádiumban kezelni szükséges. Például a rendszeres szemfenéki kontroll (legalább évente egyszer) lehetővé teszi, hogy az akár vaksághoz vezető szemfenékeltérést időben kezeljük.
 
A cukorbetegség kezelése mit jelent?
 
A kezelés diétából, testmozgás fokozásából és gyógyszeres terápiából áll.
Diéta nélkül nincs sikeres kezelés. Lényege, hogy el kell kerülni azokat az ételeket, melyek gyorsan emelik a vércukort, például melyek hozzáadott cukrot tartalmaznak vagy fehér kenyeret, kifőtt tésztát, aszalt gyümölcsöt, szőlőt. Előnyben kell részesíteni a korpás pékárukat, durum lisztből készült tésztaféléket, gyümölcsöket, lehetőség szerint minden étkezés tartalmazzon zöldséget. Ezen kívül a túlsúlyos betegek ne egyenek zsíros, olajas, vajas ételeket. (A diéta a legtöbb esetben ennél sokkal nagyobb fegyelmet, odafigyelést igényel, ez ügyben kérdezze orvosát, dietetikusát)
Gyógyszeres kezelés: Mai napság az inzulinrezisztencia csökkentő szerek a legtöbb esetben az elsőként választandó készítmények, másodsorban inzulinelválasztás fokozó szerek adandóak.
Inzulin: 1-es típusú diabetes mellitus esetén kötelező, nélküle életveszélyes állapot alakulhat ki.
2-es típusú diabetesben akkor javasolt, ha diétával, illetve gyógyszeres kezeléssel nem érhető el megfelelő vércukorszint.
A cukorbetegség eredményes kezelése a szövődmények kockázatát jelentősen képes csökkenteni.
 
Hogyan lehet megelőzni a cukorbetegséget?
 
Az 1-es típus megelőzésére nincs módszerünk, azonban a sokkal gyakoribb 2-es típusú cukorbetegség számos esetben megelőzhető lenne az elhízás elkerülésével, egészséges étkezéssel, rendszeres testmozgással. A betegség megelőzése, az egyre korszerűbb kezelési módszerek kidolgozása, intenzív kutatások tárgya. A modern kezelési lehetőségek, az új innovatív gyógyszerek bevezetése, az inzulinadási és ellenőrzési módszerek korszerűsítése nagyban hozzájárul a betegek egészségi állapotának megőrzéséhez, életminőségük javításához.
 
Dr. Ph.D. Kis János Tibor
Budai Irgalmasrendi Kórház
Belgyógyászat
Mb. osztályvezető főorvos